Fa unes setmanes, el Districte ens va demanar, com a moltes entitats del barri, que l’Orfeó participés, amb algun objecte, en una Exposició de Cultura Popular  que s’organitzava amb motiu de la Festa Major. Vam optar per portar l’estendard -també anomenat “pendó”, i antigament “senyera”.

Ens van demanar detalls de cara a la rotulació i comunicació de l’exposició. L’estendard sempre ha estat present en els moments importants de l’Orfeó, com aniversaris rodons, mostres, commemoracions… La darrera, fa dos anys a l’exposició dels 60 anys, on lluïa en un angle de l’àrea expositiva de la Seu del Districte. Però no teniem dades precises: a l’Arxiu de l’Orfeó només es conserva un esboç molt senzill (i no definitiu) i el programa del concert de presentació de “la senyera”: així se l’anomenava aleshores, quan la  “senyera” per antonomàsia, la quatribarrada, estava en hores més que baixes…  Pero no hi surt absolutament res que expliqui com va anar la seva creació, confecció, etc. Així que vam investigar una mica.

Per indicació de la Núria Florit, contralt de l’Orfeó fins fa poc, i una de les persones que hi porten més temps, vam contactar amb Josep Mª Casasus, que havia estat cantaire i membre de la Junta de l’Orfeó des de molt aviat. Ell ens va donar una informació que ens ha dut a un resultat sorprenent.

L’estendard va ser realitzat a la fàbrica tèxtil de Les Corts “Benet Campabadal”, probablement a demanda del Sr. Jaume Piera, President fundador de l’Orfeó. El Sr. Gabriel Benet Campabadal va obsequiar l’estendard a l’Orfeó recent nascut, i també els corbatins que portàven els cantaires als concerts. Al programa de ma del concert que es va organitzar amb motiu de la “benedicció de l’estendard” (19 de juliol de 1959) hi consta el següent: “BENDICIÓN DE LA “SENYERA”, patrocinada y apadrinada por los señores D. Gabriel Benet Campabadal y Dª Teresa Camps de Benet”.

No s’acaba aquí la sorpresa. La fàbrica Benet Campabadal, situada al carrer Comtes de Bell-lloc, va tancar als anys 80. L’edifici es va remodelar, esdevenint finalment la Biblioteca Montserrat Abelló, inaugurada el 2018. I aquesta biblioteca és, justament,  un dels dos espais que acullen durant la Festa Major 2021 l’Exposició de Cultura Popular! Es una enorme -i feliç- casualitat que l’estendard torni ara al lloc d’on va sortir.

Mostra d’imaginari festiu de les Corts de Festa Major
Del 4 al 17 d’octubre
Biblioteca Montserrat Abelló i Biblioteca Les Corts – Miquel Llongueras